Zawarte
w artykule pozycje są zbiorem podyktowanym gustem i światopoglądem
autorki. Nie są one poświęcone kuchni Mazowsza ale niestety w tym temacie z nowościami wydawniczymi krucho. Przy selekcji książek nie było najmniejszych prób
manipulacji, lobbingu czy korupcji. Zostały one dokładnie
przewertowane, przedyskutowane i niektóre już „przejedzone” w
warstwie treściowej. Kupujesz na własną odpowiedzialnośc bo o
gustach kulinarnych lepiej nie dyskutowac dla własnego
bezpieczeństwa chyba, że masz pod ręką widelec. Z ogromną dozą
autoironii rzetelnie i szczerze poleca Ewa Tina Szafranowicz
Jamie
napisał, że to jego pierwsza i ostatnia książka dotycząca
świątecznych przepisów. Już to powinno Was skusic. Jest też
esencją jego 17-letniej kariery zawodowej. Jeśli należycie do
wielbicieli tego „gościa” to chyba oczywisty wybór...
Ja
należę...
2. DLA WYZNAWCÓW ZDROWEGO TRYBU ŻYCIA -
Pakiet: „Koktajle dla zdrowia” Katarzyna Błażejewska-Stuhr
30 tygodniowych kuracji, które poprawią w Was wszystko od skóry po nastrój. Pozostałe 22 tygodnie roku możecie poświęcic na przygotowanie przepisów z pozostałych polecanych lektur.
Warsztat twórczy u najbardziej
obeznanego w temacie kiszonek warszawskiego szefa kuchni.
Możesz kisic w wędzonej soli, fermentowac w jogurcie albo w maślance.
Ważne by mieć słoik i Barona pod ręką.
Możesz kisic w wędzonej soli, fermentowac w jogurcie albo w maślance.
Ważne by mieć słoik i Barona pod ręką.
-
DLA TYCH CO NIE WIEDZĄC CO ZJEŚC NA ŚNIADANIE- „Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą” Małgorzata Minta
Małgosia
podpowie jak zorganizowac ten najważniejszy a bardzo często
pomijany posiłek dnia. Jak go celebrowac …. nawet w porze lunchu.
Z tą książką nawet zwykłe kanapki nie trącą banałem.
-
„Jadłomania. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan” Marta Dymek
Debiutancka książka
ikony wege-blogosfery, autorki „Jadłonomii” znanej również z
„Dzień dobry TVN”. Nawet mięsożercy mogą się tu odnaleźc
bowiem chipsy z kapusty i ciasto czekoladowe przy udziale buraka są
bardzo inspirujące.
-
"Księga mięsa", opracowanie zbiorowe
Poza
przepisami, informacjami o sprzęcie ważnym przy obróbce mięsa
znajdziecie tu reportaż z ekologicznego gospodarstwa i poznacie
zasady wykorzystywania wszystkich części różnych rodzajów mięs.
Meyer
jest tym dla współczesnej kuchni skandynawskiej czym dla kryminałów
Henning
Mankell.
Współzałożyciel "Nomy" , myśl przewodnia "Nordic
Kitchen Manifesto". Wszyscy uważają go za ojca chrzestnego
aktualnej kuchni skandynawskiej.
Wszystko
to co kochasz we Włoszech: słońce, pomidory, oliwa, rodzina,
makaron i fascynacja zwykłym życiem, gdzie kuchnia znaczy więcej
niż salon.
-
Chleb. Domowa piekarnia, Piotr KucharskiLepsze od jogi jest tylko wyrabianie chleba. Bo chleb nie lubi pośpiechu ani bylejakości. Nagrodą za poświęcony mu czas będzie przeniesienie w czasie do najsmaczniejszych wspomnień z dzieciństwa: pajdy chleba z masłem i...
-
Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu, Deb Perelman
4m²
na Manhattanie wystarczą aby wyczarowac prawdziwy smak Nowego Jorku.
I nic więcej nie trzeba o tym mówic...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam. Przeczytam.