Tradycyjne pączki rodzinne z Mazowsza od pani Anny
Wojciechowskiej z gminy Gza znalazły się wśród finalistów nagrody Laur
Mazowiecki w 2012. Zastanawiam się czy
istnieje coś takiego jak przepis na pączek rodzinny. Ja korzystam z z mojej
ulubionej „słodkiej” strony Moje Wypieki.
Jeśli nigdy nie robiliście sami pączków gorąco namawiam do
podjęcia tego wyzwania. Nie są trudne choc są pracochłonne. Jednak przyjemnośc
jedzenia takich pączków to rzecz nie
do opisania.
Pączki
40 dkg mąki
pszennej + kilka łyżek do podsypywania
2 małe
jajka
70 g masła, roztopionego
50g
cukru
pół
łyżeczki wanilii
pół
kieliszka spirytusu
170 ml
letniego mleka
14 g
świeżych drożdży
3 kostki
smalcu
2
szczypty soli
Do nadziewania : słoik konfitury różanej lub wiśniowej
Do nadziewania : słoik konfitury różanej lub wiśniowej
Najważniejsze to ZROBIC ROZCZYN Z DROŻDŻY a reszta jak w przepisie.
Niestety Wam go tu nie przytoczę bo śpieszę się do jedzenia...pączków.
Smacznego...