czwartek, 4 lutego 2016

Pączki. Konfitury. Czwartek.





Tradycyjne pączki rodzinne z Mazowsza od pani Anny Wojciechowskiej z gminy Gza znalazły się wśród finalistów nagrody Laur Mazowiecki w 2012.  Zastanawiam się czy istnieje coś takiego jak przepis na pączek rodzinny. Ja korzystam z z mojej ulubionej „słodkiej” strony Moje Wypieki.


 
















Jeśli nigdy nie robiliście sami pączków gorąco namawiam do podjęcia tego wyzwania. Nie są trudne choc są pracochłonne. Jednak przyjemnośc jedzenia takich pączków to rzecz nie do opisania.


Pączki



40 dkg mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
2 małe jajka
70 g masła, roztopionego
 50g cukru 
pół łyżeczki wanilii
pół kieliszka spirytusu
170 ml letniego mleka
14 g świeżych drożdży

3 kostki smalcu

2 szczypty soli

Do nadziewania : słoik konfitury różanej lub wiśniowej

 
Najważniejsze to ZROBIC ROZCZYN Z DROŻDŻY a reszta jak w przepisie

Niestety Wam go tu nie przytoczę bo śpieszę się do jedzenia...pączków.

Smacznego...