piątek, 5 lutego 2016

Kapusta. Pomidory. Kurpie

Dziś postanowiłam zajrzeć do kuchni sąsiadów, takich "przez płot". Na Kurpiach, na ten przykład, jedzą kapuśniak z czerwonej kapusty. Znacie? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Warto.

Kapuśniak z czerwonej kapusty

1 czerwona kapusta
2 cebule (ja wzięłam jedną czerwoną jedną zwykłą)
2 jabłka 
5 pomidorów
6 szklanki wywaru z warzyw
4 ząbki czosnku
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
liśc laurowy
koper włoski
sól, pieprz



Szatkuję drobno kapustę. Obieram i kroję w małą kostkę jabłka. Siekam równie drobno cebulę. Wrzucam wszystko na rozgrzany tłuszcz (w garnku) i dodaję rozgnieciony czosnek. Dodaję 2 szklanki bulionu. Duszę wszystko pod przykryciem przez 15 minut.

Pomidory parzę i obieram. Kroję na kawałki i dodaję do kapuśniaku. Dodaję również przyprawy i wlewam resztą bulionu. Całośc gotuję na małym ogniu przez pół godziny. 

To by było na tyle...