piątek, 9 czerwca 2017

Schab. Las. Cebula

Schab z grzybami można podac na dziesiątki sposobów. Będzie on rolowany z grzybami. Zapiekany pod grzybną kołderką. Duszony w grzybach lub też grzybowymi kieszonkami naszpikowany. Inspiracja z Kuchni Mazowieckiej tym razem.


Leśny schab

5 kotletów schabowych bez kości
1 szklanka ugotowanych grzybów
1/2 szklanki śmietany kwaśnej 22% 
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula
olej, mąka
bułka tarta
sok z cytryny
sól, pieprz



Kotlety zbijam dokładnie. Posypuję pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. Odkładam do lodówki. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na złoto. Grzyby odsączam dokładnie i siekam.  

Robię farsz z cebuli, grzybów, natki, bułki tartej. Dosmaczam. Farszem nadziewam kotlety. Roluję. Spinam. Obtaczam w mące. Obsmażam na rumiano z każdej strony. Przekładam do rondla. 

Wlewam wodę z gotowania grzybów i duszę około pół godziny pod przykryciem. Następnie dodaję śmietanę rozbełtaną z odrobiną wody z grzybów. Wlewam i gotuję około 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam. Przeczytam.