Schab z grzybami można
podac na dziesiątki sposobów. Będzie on rolowany z grzybami. Zapiekany pod
grzybną kołderką. Duszony w grzybach lub też grzybowymi kieszonkami
naszpikowany. Inspiracja z Kuchni Mazowieckiej tym razem.
Leśny schab
5 kotletów schabowych bez kości
1 szklanka ugotowanych grzybów
1/2 szklanki śmietany kwaśnej 22%
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula
olej, mąka
bułka tarta
sok z cytryny
sól, pieprz
Kotlety
zbijam dokładnie. Posypuję pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny.
Odkładam do lodówki. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na złoto.
Grzyby odsączam dokładnie i siekam.
Robię farsz z cebuli, grzybów, natki, bułki tartej. Dosmaczam. Farszem nadziewam kotlety. Roluję. Spinam. Obtaczam w mące. Obsmażam na rumiano z każdej strony. Przekładam do rondla.
Wlewam wodę z gotowania grzybów i duszę około pół godziny pod przykryciem. Następnie dodaję śmietanę rozbełtaną z odrobiną wody z grzybów. Wlewam i gotuję około 5 minut.
Robię farsz z cebuli, grzybów, natki, bułki tartej. Dosmaczam. Farszem nadziewam kotlety. Roluję. Spinam. Obtaczam w mące. Obsmażam na rumiano z każdej strony. Przekładam do rondla.
Wlewam wodę z gotowania grzybów i duszę około pół godziny pod przykryciem. Następnie dodaję śmietanę rozbełtaną z odrobiną wody z grzybów. Wlewam i gotuję około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam. Przeczytam.