Dziś będzie "pojedynek" na ryby. Zupełnie inne przygotowanie i pochodzenie przepisu. Jeden za to gatunek ryby - dziś rządzi PSTRĄG. Pierwszy jest od pani Hani Szymanderskiej, drugi z książki Kuchnia Warszawy i Mazowsza.
Pstrąg po polsku
4
pstrągi
5 dag masła
10 dag wiśni z konfitur
50 ml wiśniówki
50 ml wermutu
50 ml wódki
sól, pieprz
cukier, sok z cytryny
5 dag masła
10 dag wiśni z konfitur
50 ml wiśniówki
50 ml wermutu
50 ml wódki
sól, pieprz
cukier, sok z cytryny
Pstrągi sprawione, umyte i osuszone posypuję przyprawami i pozostawiam w chłodnym miejscu na 30 min. Następnie polewam masłem i piekę 20 minut. Pod koniec pieczenia - 5 minut - dodaję wiśnie i alkohol. Pstrągi wyjmuję. Sos miksuję, doprawiam i polewam nim ryby.
Pstrąg cytrusowy
2 pstrągi po 25 dkg każdy
1/2 łyżeczki posiekanej szałwii
1/2 pomarańczy
1/2 cytryny
gałązka tymianku
1 łyżka masła roztopionego
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz, sól
Pstrągi natrzec solą i pieprzem. Posypac szałwią i odstawic do lodówki na godzinę.
Po tym czasie do brzucha ryby włożyc tymianek. Pomarańcze i cytryny pokroic na pół plasterki.
Formę do pieczenia wyłożyc papierem. Ułożyc na nim połowę owoców i polac połową oliwy i masła.
Na tym wyłożyc ryby i powtórzyc zabieg z cytrusami, oliwą i masłem.
Piec w temperaturze 200 st.C przez 30 minut.
Po tym czasie do brzucha ryby włożyc tymianek. Pomarańcze i cytryny pokroic na pół plasterki.
Formę do pieczenia wyłożyc papierem. Ułożyc na nim połowę owoców i polac połową oliwy i masła.
Na tym wyłożyc ryby i powtórzyc zabieg z cytrusami, oliwą i masłem.
Piec w temperaturze 200 st.C przez 30 minut.