Wielkanocne
korzenie po dziadkach ze strony taty:) będzie więc coś z Wielkopolski i
Galicji. Nie będą to "wynalezione" przepisy ale takie jakie pamiętam
na świątecznym stole.
Wielkopolskę
reprezentuje Szynka w cieście oraz sos wiosenny zielony a Galicję sos polski.
około 2 kg surowej szynki wieprzowej z nie obciętym tłuszczem (w jednym kawałku)
1 kg pszennej razowej mąki
400 g smalcu wieprzowego
Marynata
2 łyżki saletry
sól
zmiękczająca mięso
2 łyżki
soli
2 ziarna
pieprzu
1 łyżka
cukru
4 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
Wszystkie składniki marynaty wsypuje do garnka i zalewam 1,5 litrem zimnej wody a następnie zagotowuję i odstawiam do wystygnięcia. Do kamionkowego naczynia wkładam szynkę i zalewam marynatą pamiętając, że musi być cała zanurzona w płynie. Szynka ma się peklowac od 5 do 7 dni.
Po tym czasie mięso wyjmuję i dokładnie osuszam a następnie
obsmażam na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron. Przygotowuję ciasto z mąki i
smalcu doprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie rozwałkowuję ciasto na
placek około 1 centymetrowy. Obsmażoną szynkę zawijam w ciasto. Całośc piekę w temperaturze 170° C
przez około 2 godziny.
Sos Wiosenny
3 łyżki
natki pietruszki
3 łyżki rzeżuchy
3 łyżki szczypiorku
250 ml
jogurtu naturalnego
250 ml
domowego majonezu
1 łyżka naturalnego
chrzanu
sól,
pieprz, sok z cytryny
Wszystkie zielone składniki kroję bardzo drobno na co najmniej 6 godzin przed podaniem (może być w wieczór poprzedzający). Robię sos mieszając jogurt, chrzan i majonez odpowiednio wszystko dosmaczając. Na ostatnim etapie dodaję zieleninę. Sos ten idealnie się sprawdza jako dodatek do jajek czy wędlin.
Sos
Polski
3 jaja
ugotowane na twardo
pół
pęczka natki pietruszki
2 pęczki
szczypiorku
2 łyżki
utartego chrzanu
250 ml
gęstej śmietany
1
łyżeczka startej cebuli
1 szczypta
cukru pudru
sól, pieprz
biały mielony, sok z cytryny
Zaczynam od przetarcia żółtek przez sito jak najdokładniej.
Dodaję sok z cytryny, śmietaną oraz zieleninę. Na końcu dosmaczam i dodaję
białka drobno pokrojone. Wstawiam do lodówki na 3-4 godziny. Bardzo dobrze
komponuje się z zimnymi mięsami.
Jeśli lubicie na Wielkanocnym stole sosy to proponuję
zrobic KLASYCZNY ZESTAW SOSÓW WIELKANOCNYCH :
* Sos Cumberland - doskonały do pasztetu i innych pieczonych mięs,
* Sos zielony - do
tłustszych szynek i innych wędlin,
* Sos kaparowy - do chudszych wędlin,
pieczonego mięsa na zimno, ryb,
* No i oczywiście sos tatarski:)