Na WIELKANOC w tym roku
proponuję jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej, bardzo mazowieckie i bardzo
smaczne. Jajo perliczki jest ciut mniejsze od kurzego ale przede wszystkim
różni się kształtem, bowiem z jednej strony jest zaokrąglone, podczas gdy druga
wydłużona. Perliczki trafiły do Europy z Afryki dzięki portugalskim żeglarzom w
XV wieku a do na nas około sto lat później. W drugiej połowie XIX wieku były
bardzo popularnym ptakiem hodowlanym na Mazowszu obok gęsi, kaczek czy kur.
Wartości odżywcze w perliczych jajkach są znacznie wyższe
niż w kurzych a do tego długo utrzymują świeżośc. Przekonałam Was? Jeśli
tak to zajrzyjcie do Grabiny
Radziwiłłowskiej na ulicę Dużą 45.
Jak już będziecie możecie skusic się na perliczkę jako
taką. Mięso jest bardzo delikatne i kruche a im starszy osobnik to w smaku przypomina
dziczyznę. Oczywiście perliczki z wolnego chowu same sobie znajdują pożywienie
ale by mięso miały smaczne warto szukac takich karmionych naturalnymi paszami
zwłaszcza kaszą jęczmienną, otrębami, kukurydzą, grochem, siemieniem lnianym,
ziemniakami czy bobem.
Dziwią Was perliczki w lokalnej kuchni? A pisał o nich już
Reymont w „Chłopach” czy Dąbrowska w „Nocach i dniach”
Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej
Gospodarstwo Rolne Wiśniewski Janusz
Tel. 504 197 616
Tel. 504 197 616
ul. Duża 45, Grabina Radziwiłłowska
Jajka perlicze można też nabyc drogą kupna pod halą Mirowską: polecam pawilon 78.