piątek, 30 października 2015

Pierogi mazowieckie z kaszą

  • Pierogi mazowieckie z kaszą
    4 szkl mąki pszennej 
    1 jajko 
    1 biała cebula
    100 g  kaszy gryczanej 
    100 g boczku wędzonego  
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    sól, pieprz
    smalec gęsi
    Mąkę mieszam z solą, oliwą i jajkiem. Dodaję wodę na wyczucie i wyrabiam. Odstawiam na 30 minut, aby ciasto doszło. Kaszę gotuję na sypko. Boczek, cebulę kroję w kostkę i smażę na smalcu. Gdy wystygnie mieszam z kaszą. Ciasto rozwałkowuję i wycinamy placki szklanką. Na środku układam farsz i zlepiam. M zaraz przyjdzie z widelcem i będzie "zgrzewał" brzegi. Takie ma pierogowe hobby. Wkładam do osolonego wrzątku. Wyjmuję gdy wypłyną. 
    Dla wielbicieli gatunku podaję z cebulką i skwarkami z boczku.. Czy skwarki mogą byc z boczku??  Czy ze słoniny?? To sobie klina wbiłam. Swoją drogą czy wiecie, że pierogi mają własnego Świętego? Dominikanina Jacka. Legenda głosi, że biedacy poprosili o pierogi przechadzającego się ulicami Krakowa Świętego Jacka. Wiele słyszeli o tej bardzo wtedy elitarnej potrawie i chcieli jej skosztować. Święty Jacek spełnił ich prośbę. Inne podanie głosi, że św. Jacek w czasach głodu żywił biednych pierogami, które sam wymyślił i sam przygotowywał.

    Świętym Jacku z pierogami, jak tam się możesz czuc w niebie skoro pierogów tam nie ma?