Że co? Aaa....dokładnie to Złota Kaczka Sołtysowej. A skąd? A no spod Ostrołęki. A dokładnie to z Goworowszczyzny. Pani Krystyna Manowska postawiła nawet tezę, że złota kaczka Sołtysowej to jedna z najsmaczniejszych potraw w regionie. Coś na ten temat wie bowiem jako autorka przepisu została wyróżniona w konkursie Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego (2013). Pani Krystyna ma gospodarstwo w którym ową kaczkę podaje. A jeśli nie jest Wam po drodze to poniżej podaję przepis, dzięki uprzejmości autorki.
Przepis na złotą kaczkę Sołtysowej
1 kaczka (1,5-2 kg)
0,5 kg jabłek (najlepiej antonówek)
1 l. soku z jabłek
2 łyżki masła
0,5 kg śliwek
1 łyżka smalcu
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki majeranku
0,5 kg suszonej żurawiny
sól, pieprz, natka
1 słoik gruszek z octu (do dekoracji) - nie miałam!
Przepis na złotą kaczkę Sołtysowej
1 kaczka (1,5-2 kg)
0,5 kg jabłek (najlepiej antonówek)
1 l. soku z jabłek
2 łyżki masła
0,5 kg śliwek
1 łyżka smalcu
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki majeranku
0,5 kg suszonej żurawiny
sól, pieprz, natka
1 słoik gruszek z octu (do dekoracji) - nie miałam!

Po upieczeniu udekorować gruszkami z octu i żurawiną. Ja tego nie miałam więc zrobiłam buraczki i kaszę jęczmienną.