wtorek, 10 listopada 2015

Kaczka z pomarańczami po mazowiecku


Proponuję przepis ten powtórzyc  na przełomie stycznia i lutego gdy są dostępne arancia amara czyli gorzkie pomarańcze w Incampagna. Podczas kulinarnych poszukiwań trafiłam na informacje, że ten wydawałoby się sztandarowy francuski przepis (kaczka w pomarańczach) nie do końca jest francuski. Trafił on bowiem  na dwór francuski wraz z Katarzyną Medycejską. Swoją drogą fascynująca postac bardzo silnej kobiety. Jak zwykle TAKIE kobiety historia przedstawia je w najgorszym świetle. Ale w sumie to his-tory a nie her-story. U nas podobnie złą "prasę" ma królowa Bona.
Katarzyna Medycejska zapamiętana zostanie więc z rzezi hugenotów, tolerancji dla kochanki męża oraz w Polsce z syna, bardzo nie udanego króla - Henryka Walezego. Co do tej kochanki, Diany de Poitiers, starszej od króla o ... 20 lat, której ów król został wierny aż do śmierci. To co można powiedziec dziś w dobie operacji plastycznych? "Jak ona to do diaska robiła"? Podobno piła sproszkowane złoto, wysypiała się i brała bardzo zimne kąpiele...Hm....Warto się nad tym zastanowic....

Przepis na kaczkę po francusku znajdziecie w KuchniaPlus, a na tą po włosku w Academia Barilla


Kaczka z pomarańczami po mazowiecku

1 kaczka (1,5 kg)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka tymianku*
2 winne jabłka
2 pomarańcze 
1 szkl wytrawnego białego wina
sok z pomarańczy
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz pomarańczowy*




*Tymianek, pieprz pomarańczowy podobnie jak cytrynowy i inne przyprawy kupuję na Allegro w firmie Mezan Trade. Są naprawdę doskonałej jakości. 

Umytą i osuszoną kaczkę nacieram solą, pieprzem i tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny i owijam w folię. Wkładam do lodówki na 2 godziny. Następnie układam na posmarowanej masłem blasze, obkładam wiartkami jabłek i jednej pomarańczy, polewając stopionym masłem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220st i piekę przez 10 minut. Następnie zmniejszam do 160 st i piekę przez godzinę. W tym czasie polewam kaczkę winem a potem sosem, który wytwarza się w czasie pieczenia. 

Mąkę ziemniaczaną mieszam z 1-2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i sokiem z jednej pomarańczy. Miękką kaczkę dzielę na porcje i układam w ogrzanym półmisku. Obkładam upieczonymi jabłkami i cwiartkami drugiej pomarańczy (słodkiej!). Sos spod pieczenia zagotowuję dodając przygotowaną mąkę z sokiem i mieszam aż zgęstnieje.. Sos podaję na stół w sosjerce.