No więc zrobiłam arcy mądrą minę, podrapałam się najpierw w nos a potem pociągnęłam za ucho.. No i nie wiedziałam. Tak, teraz już wiem. Owszem, nie ekscytuje się podawaną czerniną ani trochę. Czerniny i smakowo i emocjonalnie nie lubię. Wolę więc domowe wydanie tych że klusek. W towarzystwie dobrej jakości twarogu i skwarek.
Dla mnie ten zestaw to prawdziwie "kultowa potrawa"....
Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami
1 kg ziemniaków
3/4 kg mąki pszennej lub żytniej
20 dag twarogu białego
10 dag boczek smażony
sól, pieprz
Ziemniaki ścieram i dokładnie mieszam z mąką. Wyrabiam elastyczne i zwarte ciasto. Następnie kładę ciasto na deskę, rozprowadzam cienko na grubość palca i odrywam łyżką. Pojedyncze kawałki wrzucam na wrzącą wodę i czekam, aż wypłyną. Kluski podaj gorące, polane tłuszczem i posypane rozdrobnionym białym serem.