piątek, 30 stycznia 2015

Śliwki nadziewane wątróbką

Przekąski-Zakąski pana G. w 2006 roku stworzyły podwaliny pod nową falę lokali, gdzie seta&galareta były trendy a nie kojarzyły się z minionym systemem. Dziś pan G. kojarzy mi się raczej z niesławnym niepłaceniem swoich rachunków. Na szczęście znany z Przekąsek-Zakąsek barman Pan Roman ma własny lokal. Menu zakąskowe klasyczne i nie zamierzam dyskutowac z klasyką. Wiadomo, najlepsza. Zastanawiam się tylko nad innymi zakąskowymi propozycjami z lokalnego "podwórka" a raczej kuchni i po zajrzeniu do Kuchni Polskiej. Przepisy Regionalne pani Szymanderskiej na stronie 234 znalazłam.... śliwki nadziewane wątróbką i zawijane w boczku. Co Wy na to?

 

Śliwki nadziewane wątróbką

20 śliwek suszonych
10 plastrów boczku wędzonego nie parzonego (cienko krojonego)
10 dag wątróbki indyczej
1/2 łyżeczki tymianku
1 ząbek czosnku
masło
sól, pieprz 

Wątróbkę siekam i obtaczam w mące a następnie smażę na małym ogniu. Gdy już będzie podduszona, dodaję tymianek, czosnek i 4 łyżki wody. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę do odparowania wody. Następnie studzę. A w tym czasie na wrzątek wrzucam suszone śliwki bez pestek. Nie gotuję ale trzymam około 1 minuty w wodzie.
Gdy wątróbka przestygnie miksuję ją. W każdą śliwkę wkładam masę z wątróbki. Plaster  boczku owijam wokół śliwkę. Spinam wykałaczką.
Piekę ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Podawać na zimno jako przekąskę ale na ciepło też jest pyszne.