poniedziałek, 26 maja 2014

Majówka w duchu slow - Kuchnia Warszawska

Wczoraj miałam zaszczyt wystąpić na scenie w doborowym towarzystwie: pani Eweliny Więcek (tropicielki kulinarnych oszustw, historyczki z muzeum Historii Warszawy) i panów Pawła Lorocha (JemRadio) i Kuby Korczaka (artysty kulinarnego i nieustraszonego poszukiwacza smaków). Rozmowa toczyła się wokół tematu kuchni warszawskiej a odbyła się w historycznym wnętrzu Fortecy na Zakroczymskiej. Kto nie był niech żałuje - rzadka szansa wypicia kawy z marchewki i przypomnienia sobie smaku bloku czekoladowego....Odpowiedzieliśmy na pytania:

Czy istnieje coś takiego jak lokalna kuchnia warszawska?

Jeśli tak to czym różniła się od kuchni reszty Mazowsza?

Kto mieszał w garnkach Stolicy?


Co „słoiki” i „weki” wniosły do kuchni Warszawy?

 Impreza odbyła się w ramach Majówki na Skarpie jest Warszawska, obywatelskiej, partnerskiej i nieformalnej inicjatywy Droga Kultury na Skarpie. Wydarzenie koordynowała Fundacja Culture Shock a projekt współfinansowało m.st. Warszawy.


A dzień wcześniej w radiowej jedynce też o kuchni Mazowsza i nie tylko:


Było to bardzo warszawski weekend:)