Wczoraj miałam zaszczyt wystąpić na scenie w doborowym towarzystwie: pani Eweliny Więcek (tropicielki kulinarnych oszustw, historyczki z muzeum Historii Warszawy) i panów Pawła Lorocha (JemRadio) i Kuby Korczaka (artysty kulinarnego i nieustraszonego poszukiwacza smaków). Rozmowa toczyła się wokół tematu kuchni warszawskiej a odbyła się w historycznym wnętrzu Fortecy na Zakroczymskiej. Kto nie był niech żałuje - rzadka szansa wypicia kawy z marchewki i przypomnienia sobie smaku bloku czekoladowego....Odpowiedzieliśmy na pytania:
Czy
istnieje coś takiego jak lokalna kuchnia warszawska?
Jeśli
tak to czym różniła się od kuchni reszty Mazowsza?
Kto
mieszał w garnkach Stolicy?
Co
„słoiki” i „weki” wniosły do kuchni Warszawy?
Impreza odbyła się w ramach Majówki na Skarpie jest Warszawska, obywatelskiej, partnerskiej i nieformalnej inicjatywy Droga Kultury na Skarpie. Wydarzenie koordynowała Fundacja Culture Shock a projekt współfinansowało m.st. Warszawy.
A dzień wcześniej w radiowej jedynce też o kuchni Mazowsza i nie tylko:
Było to bardzo warszawski weekend:)