piątek, 27 września 2013

Zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów ze śliwkami

40 dkg świeżych grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlarze, maślaki)
20 dkg suszonych śliwek (bez pestek)
40 dkg kości wieprzowych
listek laurowy
3 ziarenka pieprzu czarnego
3 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szkl śmietany gęstej
2 łyżki smalcu gęsiego
6 łyżek wody
sól, pieprz, 2 łyżki koperku



Zagotowujemy wywar z kości i przypraw. Śliwki myjemy i namaczamy w niewielkiej ilości wody. Następnie zagotowujemy. Mięso z wywaru razem ze śliwkami miksujemy i przecieramy przez sitko. Łączymy z koncentratem. Oczyszczone, umyte i osuszone grzyby kroimy w paseczki. Cebulę i marchewkę obieramy i myjemy. Obie drobno ścieramy. W rondlu topimy smalec, szklimy cebulę i dodajemy marchewkę wraz z pokrojonymi grzybami. Smażymy chwilkę a następnie przykrywamy i dusimy ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Aby się nie przypaliły skrapiamy wywarem. Następnie zalewamy przecedzonym wywarem. Gotujemy i dodajemy zmiksowane śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zaciągamy śmietaną.



Przepis z KUCHNI POLSKIEJ pani Hanny Szymanderskiej - przepisy z regionu Mazowsza. 

-------------------------------------------

W książce pani Hanny przepis na klasyczną zupę z grzybów świeżych znalazłam ... ale w innym regionie. Tu na Mazowszu jadano ją z ... suszonymi śliwkami.  Pomysł bardzo ciekawy i doskonale sprawdził się na talerzu. Śliwki proponowałabym suszone łagodnie nie wędzone. Koperek nie przypadł tu mi do gustu. Ponownie ją robiąc spróbowałam z tymiankiem i wg mnie było lepiej.

A dla zainteresowanych zbieraniem : http://www.grzyby.pl/