40 dkg świeżych grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlarze, maślaki)
20 dkg suszonych śliwek (bez pestek)
40 dkg kości wieprzowych
listek laurowy
3 ziarenka pieprzu czarnego
3 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szkl śmietany gęstej
2 łyżki smalcu gęsiego
6 łyżek wody
sól, pieprz, 2 łyżki koperku
Zagotowujemy wywar z kości i przypraw. Śliwki myjemy i namaczamy w niewielkiej ilości wody. Następnie zagotowujemy. Mięso z wywaru razem ze śliwkami miksujemy i przecieramy przez sitko. Łączymy z koncentratem. Oczyszczone, umyte i osuszone grzyby kroimy w paseczki. Cebulę i marchewkę obieramy i myjemy. Obie drobno ścieramy. W rondlu topimy smalec, szklimy cebulę i dodajemy marchewkę wraz z pokrojonymi grzybami. Smażymy chwilkę a następnie przykrywamy i dusimy ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Aby się nie przypaliły skrapiamy wywarem. Następnie zalewamy przecedzonym wywarem. Gotujemy i dodajemy zmiksowane śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zaciągamy śmietaną.
Przepis z KUCHNI POLSKIEJ pani Hanny Szymanderskiej - przepisy z regionu Mazowsza.
-------------------------------------------
W książce pani Hanny przepis na klasyczną zupę z grzybów świeżych znalazłam ... ale w innym regionie. Tu na Mazowszu jadano ją z ... suszonymi śliwkami. Pomysł bardzo ciekawy i doskonale sprawdził się na talerzu. Śliwki proponowałabym suszone łagodnie nie wędzone. Koperek nie przypadł tu mi do gustu. Ponownie ją robiąc spróbowałam z tymiankiem i wg mnie było lepiej.
A dla zainteresowanych zbieraniem : http://www.grzyby.pl/