piątek, 6 września 2013

Kotlety grzybowe



 Kotlety Grzybowe


10 dkg suszonych grzybów
1 duża cebula
3 kromki bułki pszennej
3 łyżki lekkiej śmietany
2 jajka surowe
2 jajka ugotowane na twardo
3-4 łyżki masła sklarowanego
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka bułki tartej
sól, pieprz


Grzyby oczywiście myjemy i namaczamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy je i odcedzamy. Wywar zachowujemy w lodówce do przyrządzenia zupy lub sosu. Bułkę namaczamy w śmietanie. Na patelni szklimy na maśle drobno posiekaną cebulę i studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę cebulę, grzyby i bułkę. Dodajemy posiekane jaja na twardo, orzechy i przyprawy jak również surowe żółtka. Wszystkie składniki dokładnie łączymy by powstała jednolita masa. Podsypujemy tartą bułką (1-2 łyżki). Wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w pozostałej bułce i smażymy na rozgrzanym maśle. 

Przepis z KUCHNI POLSKIEJ pani Hanny Szymanderskiej - przepisy z regionu Mazowsza. 

-------------------------------------------
Jesień to taki czas, gdy w kuchni zaczynają na plan pierwszy wysuwać się grzyby. Ten niezwykle ważny składnik większości lokalnych dań jeszcze dwa wieki temu, dziś stanowi rzadkość. Ustąpił miejsca dostępnym całorocznie warzywom, a jego wysoka cena również nie skłania do częstszego "pitraszenia".  Przepis wyłuskałam jak zwykle od pani Hanny. Jest prosty i bardzo smaczny. A za oknem jeszcze słońce, prawdziwie przyjemny początek jesieni po pięknym lecie. Nieprawdaż? 

Kotlety są pyszne. Same jednak zbyt "suche" więc istnieje konieczność poszukania lub wymyślenia sosu do nich.