We wtorek pisałam o wigilijnych detektywach:) a dziś zaprezentuję Wam dania łączące moje korzenie ze strony wszystkich możliwych antenatów. Mamy więc do kuchnię galicyjską z mocnymi wpływami austryjackimi. Kresową z okolic dzisiejszego regionu Iwano-Frankiwsk a dawniej Stanisławów z Ormianami w tle. Kuchnię wielkopolską z wyraźnym odniesieniem do niemieckiej. No i oczywiście mazowiecką.
Mamy więc na wigilijnym stole:
- ciupkę z grochem czyli kapustę z grochem,Mamy więc na wigilijnym stole:
- makiełki czyli kluski z makiem,
- oraz łazanki z kapustą.
Ciupka (kapusta) z grochem
3/4 kg kapusty kiszonej,
200 g grochu (chętnie nie łuskanego),
2 cebule,
mąka,
olej lniany,
2 listki laurowe,
6 ziel angielskich,
6 ziarenek pieprzu,
sól, pieprz.
Groch
płuczę i moczę przez noc w wodzie. Następnego dnia gotuję. Kapustę szatkuję i jeśli jest bardzo kwaśna płuczę. Gotuję w osobnym garnku - kapusta ma być miękka a groch nie rozgotowany. W obu są pieprz w ziarenkach, ziele i listek. Gdy będą odpowiednio miękkie łączę groch z kapustą. Cebulę kroję bardzo drobno i przesmażam. Na drugiej patelni robię zasmażkę z oleju lnianego i mąki. Dodaję do kapusty z grochem, gotuję przez 10 minut i wstawiam do nagrzanego pieca aby doszło. Jak dla mnie kwadrans.
Łazanki z kapustą i grzybami
składniki:
40 dag makaronu "łazanki" własnej produkcji,- 200 g makaronu łazanki (waga przed gotowaniem)
- 500 g kiszonej kapusty
- 150-200 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- liść laurowy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- kminek mielony
- masło lub olej do podsmażania
Kapustę płuczemy, odciskamy, następnie drobno kroimy i jeszcze raz
zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu do
miękkości. Mocno odcedzamy z nadmiaru wody. Kiełbaskę kroimy w kostkę i
podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aby była rumiana. Cebulkę
drobno siekamy i rumienimy na maśle, dodajemy do podsmażonej kiełbaski.
Pieczarki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Dusimy na maśle,
odparowujemy nadmiar wody. Pieczarki mieszamy z kiełbaską i cebulą.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby pozostał al dente (ok.
2 minut krócej niż zostało podane na opakowaniu). Ugotowany makaron
łączymy z kapustą, kiełbaską i pieczarkami. Doprawiamy do smaku solą i
świeżo mielonym pieprzem. Polecam również trochę mielonego kminku.
Podajemy gorące. Łazanki
- See more at: http://www.bistromama.pl/2014/01/azanki-z-kapusta-i-pieczarkami.html#sthash.6w5rt41a.dpuf1/2 kg kapusty kiszonej,
garść grzybów suszonych,
1 duża cebula,
olej lniany,
liść laurowy,
sól, pieprz.
Kapustę płuczę starannie, odciskam i kroję na mniejsze kawałki. Wkładam do rondla i zalewam wrzątkiem (aby była przykryta). Gotuję ok. 20 minut. Makaron gotuję mocno al'dente. Grzyby, które były namoczone ubiegłego wieczora dokładnie płuczę, kroję drobno i gotuję do miękkości. Drobno pokrojoną cebulę zrumieniam na oleju. Następnie łączę kapustę z grzybami i duszę 15-20 minut, dodając wszystkie przyprawy.
składniki:
- 200 g makaronu łazanki (waga przed gotowaniem)
- 500 g kiszonej kapusty
- 150-200 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- liść laurowy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- kminek mielony
- masło lub olej do podsmażania
Kapustę płuczemy, odciskamy, następnie drobno kroimy i jeszcze raz
zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu do
miękkości. Mocno odcedzamy z nadmiaru wody. Kiełbaskę kroimy w kostkę i
podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aby była rumiana. Cebulkę
drobno siekamy i rumienimy na maśle, dodajemy do podsmażonej kiełbaski.
Pieczarki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Dusimy na maśle,
odparowujemy nadmiar wody. Pieczarki mieszamy z kiełbaską i cebulą.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby pozostał al dente (ok.
2 minut krócej niż zostało podane na opakowaniu). Ugotowany makaron
łączymy z kapustą, kiełbaską i pieczarkami. Doprawiamy do smaku solą i
świeżo mielonym pieprzem. Polecam również trochę mielonego kminku.
Podajemy gorące. Łazanki
- See more at: http://www.bistromama.pl/2014/01/azanki-z-kapusta-i-pieczarkami.html#sthash.6w5rt41a.dpuf
Łazanki nie wymagają posiadania wagi kuchennej w domu. Gdyby nie blog,
do głowy by mi nie przyszło, żeby cokolwiek przed pokrojeniem i
wrzuceniem do garnka zważyć. Co prawda podałam gramaturę wszystkich
składników, ale to bardziej dla tych, którzy wszystko lubią mieć
przygotowane od A do Z i ściśle trzymają się przepisu. A z ostatnich
rozmów zdążyłam się zorientować, że takich osób jest całkiem sporo :)
Może właśnie łazanki będą daniem, przy którym nie warto trzymać się
proporcji. Jeśli lubicie kapustę kiszoną bardziej od samego makaronu,
dajcie jej zdecydowanie więcej, podobnie z kiełbaską. Pieczarki można
zamienić (ba! nawet czasami wypada!) na suszone, a jeszcze lepiej świeże
grzyby.
- See more at: http://www.bistromama.pl/2014/01/azanki-z-kapusta-i-pieczarkami.html#sthash.R36bXh7n.dpuf
Od
kiedy usłyszałam, że syn znajomej na łazanki mówi "załatanki", inaczej
już w domu łazanek nie nazywam. Słowa, które wymyślają dzieci warte są
wszystkich pieniędzy świata! Kiedy Hania była mała, założyłam specjalny
notatnik, w którym zapisywałam wszystkie wymyślone albo przekręcone
słówka. I tak spaghetti to było "pasgesti", skarpetki "palsketki",
"klunkląt" to trójkąt, "pacia" to czapka, a "pać" to papeć :) Gdyby nie
ten zeszyt wiele słówek uciekłoby nam z pamięci. Podobny zeszyt
założyłam już Frankowi, choć tam na razie królują trzy słówka na krzyż, z
czego dwa to "am" i "jeśśś" (w wolnym tłumaczeniu oba dotyczą
kulinariów).
Łazanki nie wymagają posiadania wagi kuchennej w domu. Gdyby nie blog,
do głowy by mi nie przyszło, żeby cokolwiek przed pokrojeniem i
wrzuceniem do garnka zważyć. Co prawda podałam gramaturę wszystkich
składników, ale to bardziej dla tych, którzy wszystko lubią mieć
przygotowane od A do Z i ściśle trzymają się przepisu. A z ostatnich
rozmów zdążyłam się zorientować, że takich osób jest całkiem sporo :)
Może właśnie łazanki będą daniem, przy którym nie warto trzymać się
proporcji. Jeśli lubicie kapustę kiszoną bardziej od samego makaronu,
dajcie jej zdecydowanie więcej, podobnie z kiełbaską. Pieczarki można
zamienić (ba! nawet czasami wypada!) na suszone, a jeszcze lepiej świeże
grzyby.
- See more at: http://www.bistromama.pl/2014/01/azanki-z-kapusta-i-pieczarkami.html#sthash.R36bXh7n.dpuf
1 jajo,
szczypta soli,
ciepła woda,
Masa:
1 szkl maku,
3 łyżki miodu,
2 łyżki rodzynek,
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej.
Mak płuczę i sparzam wrzątkiem a następnie mielę trzykrotnie. W rondlu rozpuszczam miód i dodaje mak oraz bakalie. Chwilkę smażę. Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto makaronowe. Rozwałkowuję i kroję "wstążki". Gotuję w osolonej wodzie. Łączę z masą makową i dokładnie mieszam.
- 200 g makaronu łazanki (waga przed gotowaniem)
- 500 g kiszonej kapusty
- 150-200 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- liść laurowy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- kminek mielony
- masło lub olej do podsmażania
Kapustę płuczemy, odciskamy, następnie drobno kroimy i jeszcze raz
zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu do
miękkości. Mocno odcedzamy z nadmiaru wody. Kiełbaskę kroimy w kostkę i
podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aby była rumiana. Cebulkę
drobno siekamy i rumienimy na maśle, dodajemy do podsmażonej kiełbaski.
Pieczarki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Dusimy na maśle,
odparowujemy nadmiar wody. Pieczarki mieszamy z kiełbaską i cebulą.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby pozostał al dente (ok.
2 minut krócej niż zostało podane na opakowaniu). Ugotowany makaron
łączymy z kapustą, kiełbaską i pieczarkami. Doprawiamy do smaku solą i
świeżo mielonym pieprzem. Polecam również trochę mielonego kminku.
Podajemy gorące. Łazanki możemy również zapiec w naczyniu żaroodpornym
(np. na drugi dzień).
- See more at: http://www.bistromama.pl/2014/01/azanki-z-kapusta-i-pieczarkami.html#sthash.R36bXh7n.dpuf