Normalne o tej porze roku...Oczywiście, możecie w aptece nabyc drogą kupna super-extra-specyfik, który postawi Was na nogi w ciągu kilku godzin. Przecież nie macie czasu na chorowanie. Co to za przyjemność chorowac? Wolny czas można lepiej spędzic...
Tylko i tak go nie przeznaczycie na nic "lepszego". Pójdziecie do pracy. Zajmiecie się obowiązkami. A przecież przy nieśpiesznym chorowaniu można naprawdę...stanąć „na nogi”. Czasem do zdrowia poprowadzić Was może
kilka prostych babcinych recept. Oczywiście nie będziemy leczyc rumiankiem zapalenia wyrostka robaczkowego... Mówię tu o domowych
sposobach na kaszel czy przeziębienie.
ZAPOBIEGAWCZO możemy zastosowac KOKTAIL Z WITAMINY C to znaczy
wzbogacić naszą dietę w okresie potencjalnych zachorowań o kiszoną
kapustę, czarną porzeczkę i pietruszkę. Warto codziennie rano
wypijać na czczo szklankę przegotowanej wody z połówką cytryny z łyżeczką miodu lipowego, chociażby. A gdy zmarzniemy kieliszek
cytrynówki przed snem będzie miec zbawienne działanie.
A NA PRZEZIĘBIENIE I GRYPĘ idealnym napojem jest nieśmiertelne MLEKO Z KILKOMA ZĄBKAMI CZOSNKU, ŁYŻKĄ MIODU I MASŁEM.
Herbatka z kwiatu lipy z miodem malinowym będzie doskonała NA WYSOKĄ GORĄCZKĘ. Pamiętajcie tylko by potem położyc się do łóżka na co najmniej godzinę.
Płukanie wodą z solą (2 łyżki na 1 szklankę) to jedyny w 100% działający sposób NA BÓL GARDŁA. Można też płukac gardło CHRZANEM. Musimy tylko zetrzec łyżkę chrzanu i zmieszac z łyżką miodu oraz łyżeczką czosnku. Zalac to gorącą wodą a po 10 minutach przecedzic i do dzieła....
NA KASZEL można zastosowac SYROP CEBULOWY MOJEJ BABCI JAGI. Przepis znajdziecie na końcu postu. NA SUCHY KASZEL sprawdza się też SYROP Z CYTRYNY I OLIWY. Do słoika wyciskamy sok z jednej ekologicznej cytryny i
dodajemy 200 ml oliwy z oliwek (pierwsze tłoczenie, kwasowość do 0,8).
Energicznie mieszamy. Syrop podajemy po 1 łyżce, 3 razy dziennie. Dobre też jest rozgotowane siemię lniane z miodem lipowym.
A OTO OBIECANY PRZEPIS NA SYROP BABY JAGI:
Syrop cebulowy
3 cebule
1 szklanka cukru pudru
Po pierwsze sami robimy cukier puder z porządnego cukru (trzcina, burak) a nie z kukurydzy. Drobno posiekane cebule układamy warstwami
w słoiku, każdą przesypując cukrem pudrem. Ugniatamy,
słoik zakręcamy i pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu. W tym czasie
cebula puści sok, który pijemy 3 razy dziennie po posiłku.
Dorosły 2
łyżki, dziecko > 5 roku życia 1 łyżkę.