Co mają ułani do Łowicza? Śledztwo w toku....w tym czasie proponuję przygotowanie zupy z książki...oczywiście, dobrze myślicie, pani Szymanderskiej. Doskonała na taką pogodę bo sycąca. No i z Mazowsza więc idąc za hasłem "dobre bo Polskie" to dobra bo mazowiecka:)
Zupa Ułańska
Zupa Ułańska
3 skrzydełka kurczaka
włoszczyzna
10 dkg suchej fasoli
20 dkg kiełbasy
10 dkg boczku chudego
5 dkg słoniny
3 ząbki czosnku
10 dkg domowego makaronu cienkiego
3/4 szklanki śmietany
listek laurowy,
2 cebule
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki,
sól, papryka, cząber, pieprz, ziele angielskie
Fasolę namoczyć na noc a następnie zagotować w tej samej wodzie z cząbrem, włoszczyzną, mięsem i cebulą. Oczywiście wszystko umyte i obrane i ugotowane w 2 l wody. Całość gotujemy do miękkości, pod koniec soląc a następnie przecedzając. Dwoma szklankami bulionu zalewamy boczek i gotujemy ok. 20 minut. Kroimy go w grubą kostkę. Smażymy na słoninie cebulę i dodajemy mąkę. Rozprowadzamy w reszcie bulionu i mieszamy z fasolą i wywarem spod boczku. Całość studzimy i miksujemy na krem. W pozostałym bulionie gotujemy makaron. Łączymy krem, dodajemy kiełbasę i boczek. Dosmaczamy solą i papryką Na koniec dodajemy śmietanę.
"Śledztwo" wykazało, że w Łowiczu od listopada 1918 organizowano szwadron 2 Pułku Ułanów Grochowskich (pięć kolejnych w innych miastach Polski między innymi w Łodzi i w Siedlcach). Więcej o historii tego pułku można poczytać TUTAJ
Co do samego miasta warto zapamiętać, że gdyby nie Łowicz nie było by zapadających w duszę pejzaży Chełmońskiego. Wybitny prezydent Warszawy Stefan Starzyński nie miałby gdzie spędzić szczęśliwego dzieciństwa. Z tych ziem pochodził Władysław Grabski, premier II RP i autor reformy walutowej.
Dziś Łowicz wchodzi w skład województwa łódzkiego. Ciekawe przepisy z kuchni regionalnej podaje Pani Joanna Papiernik, pieczone jabłka z konfiturami, piernik z marchewką czy chleb żytni świątnicki. Trudno odmówić tej prostej kuchni finezji. Ostatnia choćby pozycja jest doskonałym przykładem. Chleb bowiem przygotowuje się z dodatkiem czosnku, dyni, cebuli, miodu i pomidorów, brzmi pysznie, nieprawdaż?
A poza tym dobrze tu karmią... np. w Cynamonowym Zakątku.