Wyprawa
na Belweder? Bardzo smakowita. Zachęcam i nic więcej nie piszę
bowiem zajmuję się konsumpcją na najwyższym szczeblu:) Kapusta
ach kapusta. Najdłużej uprawiane warzywo w obrębie Mazowsza i nie
tylko. I takie wszechstronne. I takie pyszne. Propozycja
"belwederska" to offowe :) przeistoczenie koncepcji
gołąbków. Świetnie smakuje i sądzę, że nie jedna/jeden się
zdziwią, że nie jest to nowo-danie tylko klasyka.
70
dkg kapusty białej lub włoskiej
4
dag grzybów suszonych
2
jaja gotowane na twardo
8
dag szynki
10
dag sera twardego
15
dag śliwek suszonych
2
żółtka
4
dag chrzanu
tartego
tłuszcz
sól,
cukier, pieprz
sok
z cytryny
Kapustę
oczyszczam z uszkodzonych liści, płuczę, dzielę na 4 części,
zalewam wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem cukru, zagotowuję pod
przykryciem. Następnie odkrywam na chwilę i dalej gotuj pod
przykryciem, aż kapusta będzie chrupiąca. Potem wyjmuję, osączam,
usuwam głąb. Grzyby myję, namaczam, gotuję a następnie mielę z
szynką i jajkami. Doprawiam. Farsz nakładam pomiędzy liście
kapusty, przyciskam ręką, układam w naczyniu żaroodpornym
wysmarowanym tłuszczem. Namoczone śliwki gotuję a następnie
przecieram i łączę z żółtkami i chrzanem. Doprawiam do smaku,
polewam kapustę, zapiekam.
70
dag buraków
10
dag cebuli
2
dag mąki
10
dag rodzynków
100
ml ketchupu
oliwa
sól,
cukier
sok
z cytryny
Buraki
(umyte) gotuję pod przykryciem. Następnie studzę i obieram.
Ścieram na tarce o drobnych otworach. Cebulę drobno kroję i smażę
wymieszaną z mąką lekko rumieniąc. Łączę
z buraczkami, ketchupem i opłukanymi rodzynkami, duszę kilka minut
na małym ogniu, doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam. Przeczytam.