wtorek, 25 lipca 2017

Sos hotel Sobieski versus sos hotel Polonia

Dziś porównanie dwóch sosów z hoteli warszawskich. Który Wam przypadnie do gustu? Oba polecają do drobiu. Po lewej macie hotel Polonię a po prawej Sobieski. Mnie osobiście nie smakował dodatek kalafiora ...





 

Sos a la hotel Sobieski



350 ml wywaru z drobiu (ze skrzydeł, szyjek i warzyw)
50 ml śmietany
6 - 8 dag pieczarek
5 dag ugotowanego kalafiora
3 dag groszku konserwowego
3 dag tłuszczu
3 dag mąki
koperek
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Pieczarki oczyszczam, drobno kroję i smażę. Robię zasmażkę z tłuszczu z mąką. Zasmażam nie rumieniąc, rozprowadzam zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką. Dodaję pieczarki i gotuję ok. 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodaję groszek, rozdrobniony kalafior i śmietanę. Sos łączę z posiekanym koperkiem, doprawiam do smaku. 

Sos Hotel Polonia


30 dag sosu majonezowego
20 dag jabłek
50 ml białego wytrawnego wina
5 dag tartego chrzanu
skórka cytrynowa i pomarańczowa
sól, cukier i sok z cytryny 

Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce o dużych otworach, łączę z majonezem, winem, chrzanem i startymi skórkami, doprawiam do smaku.