Znów pojedynek:)! Tym razem w klimacie ostatkowym zjemy ciastka ze skwarek i pączki ziemniaczane. Znów przepis z Kuchni Warszawy i Mazowsza pod redakcją pani Doroty Próchniewicz to pączki. Staną w szranki z ciastkami wprost z Najsmaczniejszej Listy Ministra.
Ciastka i ciasta świąteczne takie jak strucle, baby, mazurki, jajeczniki, paski, pierniki, makowce odgrywały istotną rolę nie tylko podczas najważniejszych Świąt: Wielkanocny i Bożego Narodzenia. Najbardziej "ciastkowym" świętem był i jest oczywiście Tłusty Czwartek. Kiedyś jednak słodkości (kukiełki) miały wyjątkowe znaczenie podczas chrztów dzieci. Dziś na tą okazje piecze się ciasto lub zamawia tort z cukrową figurką. Znak czasów. Warto pokusić się o zasmakowanie w historii...więc...
Ciastka i ciasta świąteczne takie jak strucle, baby, mazurki, jajeczniki, paski, pierniki, makowce odgrywały istotną rolę nie tylko podczas najważniejszych Świąt: Wielkanocny i Bożego Narodzenia. Najbardziej "ciastkowym" świętem był i jest oczywiście Tłusty Czwartek. Kiedyś jednak słodkości (kukiełki) miały wyjątkowe znaczenie podczas chrztów dzieci. Dziś na tą okazje piecze się ciasto lub zamawia tort z cukrową figurką. Znak czasów. Warto pokusić się o zasmakowanie w historii...więc...
Ciemnozłote i kruche ciastka ze skwarek wpisane są od 2008 na ww listę. Wypiekano je przy okazji świniobicia odbywającego się w gospodarstwie.
Mazowieckie ciastka ze skwarek
15 dkg skwarek
ze świeżej słoniny
10 - 15 dkg cukru pudru
3 żółtka
1/2 opakowania proszku do pieczenia
1/2 opakowania proszku do pieczenia
30 dkg mąki
125 ml zsiadłego mleka
1 wanilia
Przepis cytuję za wpisem na Najsmaczniejszej Liście:
„Do
przesianej mąki dodać przepuszczone przez maszynkę skwarki (drobne
sitko), żółtka, proszek do pieczenia, cukier, mleko, zapach. Zagnieść
ciasto, schłodzić, rozwałkować plaski, wykrawać foremką ciastka, pokłuć
widelcem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, piec na złoty kolor”
(„Gromada – rolnik polski” nr 22, 1983).
Ciastka są smaczne, dośc kruche. Dla wielbicieli maślanego smaku jednak będą nie do przegryzienia:)
Pączki ziemniaczane
1/2 kg ziemniaków
50 g drożdży
Ciastka są smaczne, dośc kruche. Dla wielbicieli maślanego smaku jednak będą nie do przegryzienia:)
Pączki ziemniaczane
1/2 kg ziemniaków
50 g drożdży
1/2 szkl cukru
1/2 kg mąki
3 jajka
125 g masła
1 l. oleju do smażenia
1/2 kg mąki
3 jajka
125 g masła
1 l. oleju do smażenia
Ziemniaki gotuję. Ciepłe przeciskam przez prasę ziemniaczaną. Studzę do poziomu ciepłego. Następnie kruszę na nie drożdże. Dodaję cukier, przesianą mąkę, jajka
(koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrabiam gładkie
ciasto i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Dłonie nacieram olejem i odrywam z ciasto kawałek z którego wyrabiam pączka. Można też ciasto lekko rozwałkowac a następnie wyciąc szklanką. Potem odstawiam na kwadrans do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażę z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączam na ręczniku i posypuję cukrem pudrem. Smakują jak to pączki najlepiej świeże:)!
Nie odczułam, żeby odbiegały od klasycznych pączków smakowo. Na pewno są "cięższe" i do nadziewania nie odpowiednie.
Dłonie nacieram olejem i odrywam z ciasto kawałek z którego wyrabiam pączka. Można też ciasto lekko rozwałkowac a następnie wyciąc szklanką. Potem odstawiam na kwadrans do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażę z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączam na ręczniku i posypuję cukrem pudrem. Smakują jak to pączki najlepiej świeże:)!
Nie odczułam, żeby odbiegały od klasycznych pączków smakowo. Na pewno są "cięższe" i do nadziewania nie odpowiednie.