piątek, 22 stycznia 2016

Kurczak. Papryka. Śmietana


Dziś chcę Was namówic na danie, które często robiła moja babka, ta z Powiśla. Do dziś gdy je podaję mam przed oczami park przy Sejmie i kasztanowce za oknem. Najśmieszniejsze jest to, że większośc sklepów na ulicy Rozbrat od Górnośląskiej do Fabrycznej jest taka sama. A raczej nie taka sama ale tego samego pokroju czyli tam gdzie był warzywniak jest warzywniak, gdzie pralnia jest pralnia, papierniczy...

Pomysł na to danie jest prosty. Mamy do wykorzystania kurczaka z rosołu. Podajemy go więc w sosie śmietanowo-paprykowym z wyraźnym smakiem tego drugiego. 


Kurczak w papryce 


1 kurczak  
1 małe opakowanie śmietany 18%
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
5 łyżek bulionu
1 łyżeczka sok z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryka słodka w proszku
3 szczypty papryki wędzonej w proszku
1 szczypta ostrej papryki w proszku
sól, pieprz biały, cukier 

Wszystko na bardzo małym ogniu!!

Masło rozpuszczam w rondelku i dodaję mąkę dobrze rozprowadzając. Wlewam gorący bulion, pamiętając o mieszaniu. Wlewam śmietanę rozbełtaną z sokiem cytrynowym i nadal mieszając dodaję przyprawy. Gotuję około 10 minut.

Do rondla wkładam kurczaka podzielonego na cwiartki i polewam sosem. Wkładam do nagrzanego piekarnika (180st) na kwadrans.

Do tego najbardziej pasują kluseczki kładzione... spod ręki babci oczywiście..ech...