wtorek, 3 października 2017

Czym się różni sos polski od staropolskiego?

Po lewej macie sos polski a po prawej staropolski. W tym drugim zamiast koperku wolałam natkę. W polskim istotny jest rodzaj użytej musztardy. Najlepsza będzie klasyczna dijon.

 

 

 

Sos staropolski




350 ml wywaru z drobiu (ze skrzydeł, szyjek i warzyw)
50 ml śmietany
10 dag pomidorów
5 dag tartego chrzanu
3 dag tłuszczu
3 dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny i skórka cytrynowa
Pomidory myję, sparzam wrzącą wodą, obieram ze skórki, kroję w cząstki. Tłuszcz rozgrzewam i mieszam z mąką, zasmażam nie rumieniąc. Następnie rozprowadzam zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotowuję a potem gotuję na małym ogniu ok. 10 min. często mieszając. Pod koniec gotowania dodaję pomidory, chrzan i śmietanę. Sos mieszam z posiekaną natką pietruszki, doprawiam do smaku. 


Sos polski



100 ml zagęszczonego soku pomarańczowego
100 ml zagęszczonego soku cytrynowego
5 dag tartego chrzanu
sól, pieprz, cukier
musztarda do smaku
Sok pomarańczowy łączę z sokiem cytrynowym i chrzanem, doprawiam. 

SUGESTIA: Sos podaję do drobiu i dzikiego ptactwa.