350 ml wywaru z drobiu (ze skrzydeł, szyjek i warzyw)
50 ml śmietany 10 dag pomidorów 5 dag tartego chrzanu 3 dag tłuszczu 3 dag mąki natka pietruszki sól, pieprz, cukier sok z cytryny i skórka cytrynowa
Pomidory myję, sparzam wrzącą wodą, obieram ze skórki, kroję w cząstki. Tłuszcz rozgrzewam i mieszam z mąką, zasmażam nie rumieniąc. Następnie rozprowadzam zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotowuję a potem gotuję na małym ogniu ok. 10 min. często mieszając. Pod koniec gotowania dodaję pomidory, chrzan i śmietanę. Sos mieszam z posiekaną natką pietruszki, doprawiam do smaku.
|
Sos polski |
100 ml zagęszczonego soku pomarańczowego
100 ml zagęszczonego soku cytrynowego 5 dag tartego chrzanu sól, pieprz, cukier musztarda do smaku
Sok pomarańczowy łączę z sokiem cytrynowym i chrzanem, doprawiam.
SUGESTIA: Sos podaję do drobiu i dzikiego ptactwa.
|