piątek, 13 października 2017

Kwas buraczany a kwas chlebowy

Co lepsze dla zdrowia? Trudny wybór. Proponuję stosowac wymiennie. Burak jest
antyoksydantem, przepełniony witaminami i mikroelementami jak wór Świętego Mikołaja.

Kwas buraczany

2 litry wody
1 kg buraków
3 ząbki czosnku
1 kromka chleba żytniego

Na dno kamionki władam kromkę chleba. Tylko od Piwońskich bo mam zaufanie co do zakwasu.  Następnie wkładam obrane i grubo pokrojone buraki do wysokości 3/4 naczynia. Przekładam czosnkiem i zalewam przegotowaną wodą z solą tak by całosc była zakryta. Czasem każą chleb kłaśc na górze. Kamionkę przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce na około 5 dni. 


Kwas chlebowy

25 dkg chleba podsuszonego ciemnego
0,5 dkg drożdży świeżych
1 cytryna
4 litry wody
25 dkg cukru
  
Chleb zalewam wrzątkiem i zostawiam do ostygnięcia. Następnie przecedzam i dodaję cukier, drożdże i cok z cytryny. Odstawiam na dobę a potem rozlewam do butelek i szczelnie zamykam. Czekam 3 dni aż pożenią się smaki i wartości pro-zdrowotne "wypłyną".