0,5 kg rydzów
1/8 kostki masła
sól, pieprz
Oczyszczone i opłukane rydze pozbawiamy nóżek (można je wysuszyc i zrobic masło rydzowe o którym było TUTAJ).
Osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło dobrej jakości i kładziemy
grzyby kapeluszami do góry. Po 3 minutach przekładamy na drugą stronę.
Czekamy aż puszczą sok. Smażymy kolejne 3-4 minuty. Podajemy prosto z
patelni oprószone solą i pieprzem - oba najlepiej świeżo zmielone.
Mnie w powyższej potyczce trudno wyłonic zwyciężcę. Smakują mi obie wersje maślanych grzybów. Można jeszcze zrobic rydze w kruchym cieście z przepisu pani Orłowskiej. Jeśli by grzybowych smaków było za mało.
Mąkę siekam z masłem. Dodaję żółtko roztrzepane ze śmietanką i szczyptę soli, szybko zagniatam ciasto. Owijam je folią i wkładam do lodówki na co najmniej 15 minut.
Mnie w powyższej potyczce trudno wyłonic zwyciężcę. Smakują mi obie wersje maślanych grzybów. Można jeszcze zrobic rydze w kruchym cieście z przepisu pani Orłowskiej. Jeśli by grzybowych smaków było za mało.
1/2 kg rydzów
1 łyżka sklarowanego masła
5 dkg orzechów włoskich (pokruszonych)
sól, pieprz
ciasto:
30 dkg mąki
15 dkg masła
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki
Mąkę siekam z masłem. Dodaję żółtko roztrzepane ze śmietanką i szczyptę soli, szybko zagniatam ciasto. Owijam je folią i wkładam do lodówki na co najmniej 15 minut.
Rydze czyszczę, myję i osuszam
papierowym ręcznikiem. Odcinam kapelusze. Nóżki siekam i podsmażam
na rozgrzanym maśle. Do usmażonych nóżek dodaję orzechy i przyprawy.
Schłodzone
ciasto rozwałkowuję i kroję na kwadraty. Wielkośc ciasta dyktuje
wielkośc kapelusza grzyba. Kwadrat musi byc większy o około 1,5 cm. Na
środku układam rydzowe kapelusze, a na nich porcje nadzienia.
Rogi ciasta sklejam nad kapeluszami. Smaruję ciasto białkiem i piekę na
złoty kolor w temp. 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam. Przeczytam.