Jesień już tuż tuż.... Niedługo wyjedziemy na zawsze "ze wsi sielskiej" do "kochanego miasta". Na koniec warto zrobic coś niezapomnianego ale prostego....może .... tak! Zainspirowały mnie placki z Najsmaczniejszej Listy - LINK . Mazowieckie choc nie tylko:) bo jak podają
"Ziemia Kornicka to teren, na którym ścierały się wpływy polskie, litewskie i rusińskie. Ta różnorodność kulturowa wpłynęła znacząco również na tradycje kulinarne tych terenów. Gospodynie pieczołowicie pielęgnowały tradycyjne receptury i przekazywały je młodszym pokoleniom. Placki ziemniaczane pieczone na blasze były podstawową potrawą kuchni kornickiej. Ludność wiejska była biedna, a składniki do przygotowania placków tanie i łatwo dostępne w każdym domu."
Placki ziemniaczane pieczone na blasze
2 jajka
35 dag mąki
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki utrzeć na tarce lub w
urządzeniu mechanicznym i odlać z nich sok, dodać jaja, sól i pieprz,
wymieszać. Smażyć na kuchennym piecu węglowym lub przygotowanej blasze
bez tłuszczu do uzyskania ciemnego koloru.