Warszawskie kulinarne postacie - Hanna Szymanderska
21 września ubiegłego roku zmarła tragicznie pani Hanna Szymanderska. Nie bez kozery nazywana Pierwszą Kucharką
Rzeczpospolitej. Napisała kilkadziesiąt książek kucharskich i stała się prawdziwą ikoną choc jak zawsze podkreślała nie planowała pisac o kuchni. Jej sposób opowiadania o jedzeniu zawsze zachwycał. Pokazywała nie tylko przepis ale i kontekst: historię powstania potrawy, tradycje kulinarne, anegdotki ze świata kuchni. Prowadziła też programy kulinarne w Kuchni.tv: "Babeczki wigilijne" i "Babeczki wielkanocne". Wystąpiła też w filmie "Rozmowy przy stole" z 2008 roku .
Gazeta: No to doczekaliśmy się w Polsce powrotu tradycyjnych potraw.
Hanna Szymanderska: Tak? Ciekawe. Gdzie?"
Cała pani Hania. Miałam przyjemnośc brania z nią udziału w slowfoodowym spotkaniu na temat śledzia. Była w jego dziedzinie prawdziwą encyklopedią. Nic dziwnego, skoro, jak
sama podkreślała, że słodyczy najbardziej lubi śledzia.
na FB napisała kiedyś:
Dziś wszyscy w Polsce znają się na kuchni. Przez cała prasę od "Głosu
Pcimia" przez "GW" do "Polityki" (nie licząc prasy kobiecej)przelewa
się fala ple, ple, pleplactwa na temat jedzenia. I nagle olśnienie. W 4
numerze (lipiec-sierpień) KUKBUK-a świetny wywiad z Bogusławem LINDĄ pt.
"Z marchewki nie ugotuję". Polecam, naprawdę warto przeczytać
Nieodżałowana strata bo mimo swojego wieku była hiperaktywną osobą i jak dla mnie dopiero się rozpędzała.