wtorek, 29 września 2015

Lista produktów tradycyjnych - Masło klarowane


Mazowieckie masło klarowane, trafiło na Najsmaczniejszą Listę w listopadzie 2011 roku. Nie istnieje co prawda w publikacji KSOW odnośnie specjałów kuchni mazowieckiej Jednak warto swoją wiedzę o lokalnej kuchni pogłębiac z wielu możliwych źródeł tak więc zaglądam i tu i tam. I jeszcze w kilka innych miejsc na internecie i w bibliotece. Tak trafiłam na Dziedzictwo_stolu. Smacznie się czyta:)


Co też można dowiedziec się o tak prozaicznie wydawałoby się rzeczy jak masło? Już w pierwszej połowie XIX wieku używane było do smażenia (patrz: dzieła pierwszego polskiego etnografa Łukasza Gołębiowskiego). Najlepszą zaś metodą na przedłużenie świeżości masła było jego klarowanie. Sam mistrz Wielądko pisał o tym w "Kucharzu Doskonałym".  Masło takie na Mazowszu wyrabiane było z mleka krowiego wg. receptury przechowywanej od pokoleń. Cały proces wykonywany był i jest ręcznie. Oczywiście niezmiernie ważna jest "dieta" krów z których mleka jest ono wyrabiane. To na Najsmaczniejszej Liście pozyskiwane jest z gospodarstw w okolicach puszczy Bolimowskiej. Technologia sprzed wieków lekko zmodyfikowana. Czyste powietrze, naturalne środowisko i "zadowolone" krowy.. Czego chciec więcej?

W sklepach najszybciej trafimy na to z Mlekowity. W internetowym sklepie aledobre.pl trafiłam kiedyś na masło klarowane z Manufaktury Smaku. Pod Fortecą dostałam rękodzieło wprost z listy:) czyli masło zgłoszone przez LGD "Echo Puszczy Bolimowskiej".