wtorek, 25 sierpnia 2015

Sos pomidorowy

Wakacje. Słońce. Pomidory....


Sos pomidorowy

400 g dojrzałych pomidorów 
1 łyżka masła
3-4 łyżki białego wytrawnego wina
1 zielona papryka
1 duża cebula
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka posiekanej bazylii
sól, pieprz, cukier

W rondlu topię masło i wrzucam pokrojone na cwiartki pomidory. Chwilkę smażę a następnie dodaję przyprawy i oregano. Gotuję około 30 minut na bardzo małym ogniu a potem przecieram przez sitko. Cebulę i paprykę kroję i wrzucam do miksera. Dodaję pomidory. Wszystko miksuję na gładką masę. Doprawiam do smaku. Posypuję bazylią. 

Sos wg. pani Szymanderskiej sprawdza się doskonale do rybnych lub jarzynowych pasztetów. Sprawdziłam na pasztecie z soczewicy. Pomidory kupiłam u Majlertów. Te podłużne.