wtorek, 7 kwietnia 2015

Lista produktów tradycyjnych - Nadburzańska jałowcowa

Swego czasu jeden ze społecznych dziennikarz portalu Wiadomości24.pl zaproponował opracowanie 102 (chyba) tematów z których Polacy są dumni. Jednym z nich miały byc wędliny i kiełbasy. Temat niestety nie doczekał realizacji ale powód do dumy pozostał.  

Kiełbasa jałowcowa została zarejestrowana jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność w UE 19 kwietnia 2011 r. Mazowiecka specjalnośc kiełbasa nadburzańska jałowcowa wpisana została na Najsmaczniejszą listę blisko 9 lat temu. By uzyskac produkt najwyższej jakości na 1 kg kiełbasy trzeba zużyć 1,70 świeżego surowca czyli mięsa wieprzowego i odpowiednio dosmaczyc i uwędzic. Nadmienię, że jałowiec nie jest tu jedynie "nazwą". Jałowiec jest dodany do mięsa i do dymu.

W szlacheckiej kuchni staropolskiej XVIII wieku kiełbasy wyrabiano według 24 receptur, wśród których była kiełbasa jałowcowa.(...) Wytwarzanie kiełbasy nadbużańskiej jałowcowej suchej na podstawie zachowanej historycznej już receptury oraz w niezmieniony od wieków sposób jest przykładem zachowania wspaniałej tradycji, a także jednym z elementów obyczajowości ludności zamieszkującej tereny nadbużańskie.

Genialną jałowcową robią państwo Dąbrowscy z Hołowienki. Polecam!

Małgorzata i Tadeusz Dąbrowscy 
Hołowienki 66b, 08-331 Sabnie
tel. 25 787 42 34, 503 383 982
e-mail: mit.dabrowski@interia.pl
www.dabrowscy.agro.pl