piątek, 17 kwietnia 2015

Land of kiełbasa - Wereszczaka

Zacznę od tego, że nazwa wereszczaka trafiła do mnie dzięki lekturze Leksykonu sztuki kulinarnej pana Halbańskiego. Jednak gdy wrzuciłam hasło do google trafiłam na kilka dań kryjących się pod ta nazwą. Czegoż tam nie było .... słoniny w sosie cebulowym, schabu w wywarze z buraków, zupy na kwasie chlebowym , zupy z półgęskiem ,kiełbasą i kaszą no i wreszcie białej kiełbasy w sosie cebulowym. W Wikipedii można przeczytac, że mnogośc potraw pod tą samą nazwą jest za przyczyną nazwiska kucharza Wereszczaki gotującego dla Augusta III. A Piotr Bikont sugeruje, że warszawską wereszczaką była wspominana wcześniej biała kiełbasa z sosem cebulowym popularna za czasów ojca Augusta III czyli Augusta II Mocnego. Danie serwowane po hucznych zabawach cieszyło się ogromną popularnością. 

Jest stare przysłowie Za Króla Sasa popuszczaj pasa, ale dalszego ciągu nie wielu zna...
Za Króla Sasa łyżką kiełbasa (wereszczakę przekładana płatami słoniny i polaną sosem jadano łyżką). Ale to jeszcze nic...czy wiecie, że dobry kucharz gotujący na dworze szlacheckim umiał przygotowac kiełbasę na dwanaście sposobów? A kucharze królewscy i gotujący dla arystokratów na dwadzieścia cztery... Jestem pod wrażeniem, a wy?

Przepis podaję za "Smakoszem warszawskim" Hanny Szymanderskiej.


Warszawska wereszczaka  

1 kg białej kiełbasy koniecznie własnej roboty :)
250 ml jasnego piwa
250 ml wody 
2 cebule
1 łyżka smalcu 
1 łyżka masła 
1 łyżka mąki 
2 łyżki octu 
cukier, pieprz, sól 


Gdy już zrobię własną kiełbasę, a przyjemnośc to ogromna i wcale nie trudna sprawa więc polecam to... kiełbasę zalewam piwem i wodą, doprowadzam do wrzenia. Cebulę drobno siekam i przesmażam na smalcu. Dodaję wywar z gotowania kiełbasy i gotuję razem na małym ogniu 15-20 minut. Następnie cebulę przecieram przez sito. Z masła i mąki robię zasmażkę, rozprowadzam ją przecierem z cebuli. Doprawiam octem, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzewam w rondlu. Do gorącego sosu wkładam pokrojoną w plasterki kiełbasę.