wtorek, 1 lipca 2014

Wpadnij w sieć! Regional Culinary Heritage


Jeśli wybieracie się na wakacje gorąco polecam zajrzenie do kilku miejsc "po drodze". Najsmaczniejsza Lista Ministra LINK, średnio się do tego nadaje. Tam trzeba doprawdy tropić adresy ale możecie zerknąć po miejsca polecane przez Regional Culinary Heritage.

Czym jest owa sieć możecie poczytać TUTAJ

 A po drodze możecie zjeść świetne jedzenie chociażby w Pazibrodzie w Makowie Mazowieckim albo w Karczmie Pohulanka w Sierpcu czy w Zaścianku Polskim w Siedlcach.


Ja dzięki informacjom z "sieci" RCH trafiłam w Łukcie na doskonałe pierogi z jagodami.... 

Polecają też lokalnych wytwórców żywności takich jak  znaną piekarnie "W Grzybowskiej Arce" w Słubicach czy browary w Ciechanowie i Konstancinie Jeziornej. Albo i czosnek z Latowicza. Zajrzyjcie i może w trasie "na wakacje" będziecie mogli poznać Wasze Mazowsze lepiej i smaczniej. 

Są też LOKALNE przepisy jak ten na SZARLOTKĘ .

Aktualna lista jest dostępna  TUTAJ

Adresy z listy, które znam i polecam, poniżej. Nie zdziwcie się bo o części z nich już wspominałam:


* SMACZEK Z DOLINY RADOMKI- to naturalny mętny sok jabłkowy tłoczony w rodzinnym gospodarstwie sadowniczym, gdzie jabłka produkowane są zgodnie z Programem Integrowanej Produkcji.
www.gospodarstwo-sadownicze.pl

* Firma EKO-FRUIT Sp z.o.o zrzesza pięciu producentów owoców i warzyw metodami ekologicznymi.  

* Krokus - przetwory doskonałe w smaku i bardzo slllooowww

* Kozie Sery od państwaSabiny i Mieczysława Mąka
Grale 45, 07-420 Kadzidło
Telefon (+48) 604 417 025, eko_grale@wp.pl

* Gospodarstwo ekologiczne Elżbiety Ryszarda Baranków - warzywa, SÓJKI MAZOWIECKIE!
Łukówiec 105, 05-317 Jeruzal
Telefon +48 (25) 752 31 73, elbar3@op.pl

* Gospodarstwo Ekologiczne "Bukiet Smaków" Elżbieta i Maciej Jabłońscy - zioła, sałaty, pomidory i inne warzywa również.

* Czosnek Latowicki
Grzegorz Odalski
Strachomin 68, 05-334  Latowicz
Telefon +48 510122405, grzeczos@wp.pl

* Bio-piekarnia "W Grzybowskiej Arce" Ewy i Petera Stratenwerthów jest pierwszą piekarnią ekologiczną w Polsce.  

* Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy to firma rodzinna z 80-letnią tradycją. Jest to jedyna, przedwojenna i najstarsza piekarnia prowadzona nieprzerwanie od 1930 roku - obecnie przez trzecie pokolenie.

* Browary

* Nalewki

* Winnice