środa, 16 kwietnia 2014

Wielkanocne gotowanie z kuchnią regionalną i tradycyjną


Wielkanoc....

Dziś mniej "świąteczna" dla wielu z nas niż Boże Narodzenie.  Jest w niej jednak wiele większy potencjał ... kulinarny. Kiszenie żuru, domowej roboty kiełbasy, pieczenie mięs. Sosy od majonezu przez wiosenny do tatarskiego. No i te jaja. Pisanki, kraszanki, jaja faszerowane i te w majonezie.


Majonez wzięłam od pani Hani Szymanderskiej już w ubiegłym roku. Jajka kornickie są wpisane na najsmaczniejszą listę ministerialną od kilku miesięcy ale warto podać je na niedzielne śniadanie. Bowiem tradycja podawania ich sięga dużo dalej na wschodnich terenach Mazowsza. "Od połowy XV wieku na terenach Kornicy osiedlali się zarówno przybysze z Mazowsza, Litwy, jak i z południowej i północnej Rusi. Przynosili ze sobą odrębne zwyczaje ludowe, religijne i kulturowe, które po latach przerodziły się we wspólną kulturę kornicką."

Trudno im odmówić ... ktoś potrafi się oprzeć smażonym jajom z nutami szczypiorku, grzybów, natki lub koperku?

DOBRYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT WAM ŻYCZĘ. RADOŚCI Z WIOSNY. SMAKOWANIA CHWILI.


Majonez Chrzanowy

1/2 szklanki domowego majonezu
3 łyżki świeżo startego chrzanu
2 łyżki startego jabłka
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru

Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszam, przykrywam i lekko schładzam. Doskonale pasuje do domowych mięs: ozora na zimno, peklowanej wołowiny.


Kornickie jaja faszerowane 

10 jajek zielononóżek
po 2 łyżeczki koperku, natki, szczypiorku, siekanych drobno pieczarek
śmietana 22%
bułka tarta
sól, pieprz

Gotuję jaja i je studzę. Następnie delikatnie przecinam w połowie (w poprzek). Wyjęte jajko siekam dokładnie i mieszam z ciepłym masłem i śmietaną (na oko proporcje). Doprawiam solą i pieprzem. Dzielę na cztery porcje i każdą mieszam z dodatkiem natki, koperku, szczypiorku i pieczarek. Następnie nadziewam połówki jajek, przykładam na tartą bułkę (aby zrobiła się podczas smażenia pyszna skorupka) i smażę na rozgrzanym sklarowanym maśle.