piątek, 12 maja 2017

Będzwał? Bendzwał Szlachecki!

prawie-będzwał bo z mieszanej mąki 
Bendzwał to nic innego jak ziemniaczana kluska wypełniona farszem mięsno-kapustno-grzybowym. Na Najsmaczniejszej Liście funkcjonują już od dwóch blisko lat. Najśmieszniejsze, że nazwa która w pierwszej chwili kojarzy się z "będzwałem" rzeczywiście od tego słowa pochodzi. Mają bowiem one (kluchy) kształt wrzecionowaty. Wałkowac je więc trzeba aby taki uzyskac. A że będzwał to inaczej wałkoń, leń co cały dzień się wałkuje:) to wyjaśnia ten dziwny pomysł na nazwę potrawy. 

Danie pochodzi z terenów wschodniego Mazowsza, gdzie ze względu na kiepskie gleby uprawiano przede wszystkim ziemniaki. Przydomek "szlacheckie" nie wywodzi się z ich "lepszego" pochodzenia ale z powodu podawania ich "od święta" (odpusty, wesela, rodzinne spotkania).

Przepis ze wsi Klimonty:

 Sporządzanie potrawy zaczynano od przygotowania farszu z mięsa wieprzowego, kapusty kiszonej oraz grzybów leśnych np. prawdziwków. Następnie przygotowywano ciasto ziemniaczane z ugotowanych i surowych startych ziemniaków. Ciasto kartoflane małymi porcjami rozgniatane było na dłoni, a w jego środek wkładano farsz i formowano kluski o wrzecionowatym kształcie. Tak przygotowane wrzucano do osolonej wody i jeszcze gorące podawano najczęściej ze skwarkami i cebulką.

Bendzwały robią panie ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „Klimontowianki” (powiat siedlecki).