prawie-będzwał bo z mieszanej mąki |
Danie pochodzi z terenów wschodniego Mazowsza, gdzie ze względu na kiepskie gleby uprawiano przede wszystkim ziemniaki. Przydomek "szlacheckie" nie wywodzi się z ich "lepszego" pochodzenia ale z powodu podawania ich "od święta" (odpusty, wesela, rodzinne spotkania).
Przepis ze wsi Klimonty:
Sporządzanie potrawy zaczynano od przygotowania farszu z mięsa wieprzowego, kapusty kiszonej oraz grzybów leśnych np. prawdziwków. Następnie przygotowywano ciasto ziemniaczane z ugotowanych i surowych startych ziemniaków. Ciasto kartoflane małymi porcjami rozgniatane było na dłoni, a w jego środek wkładano farsz i formowano kluski o wrzecionowatym kształcie. Tak przygotowane wrzucano do osolonej wody i jeszcze gorące podawano najczęściej ze skwarkami i cebulką.
Bendzwały robią panie ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „Klimontowianki” (powiat siedlecki).