piątek, 27 maja 2016

Szynka. Chleb. Baba

Dziś na tapecie dwie pozycje z Najsmaczniejszej Ministerialnej Listy: oba tematycznie chlebowe. Choc pierwszy to szynka pieczona w chlebie a ten drugi to baba z chleba żytniego.  

Przepis na babę z chleba żytniego wzięty jest z rękopisu znajdującego się wśród zbiorów Muzeum Ziemi Sochaczewskiej. Niestety nie są znane daty jego powstania ani autor. Pieczywo przygotowywane w formie do baby to dośc nietypowy sposób podania. Sami przyznacie. Czy kształ ma wpływ na smak ? Cóż. Włosi twierdzą, że tak. Wystarczy spojrzec na ich podejście do makaronów. Jeśli chcecie się przekonac osobiście to podaję adres poniżej.

Zakład cukierniczy „Jeznach”
Kąty 57
96-500 Sochaczew
Tel 46 861 90 45

Szynka pieczona w chlebie to danie rodem z Mazowsza Ciechanowskiego i Zawkrza. Pieczona była najczęściej na Wielkanoc. Nie jadło się wcale ciasta, którym oblepiano zamarynowaną szynkę a traktowano jako "formę" do pieczenia.  Szynka po "rozbiciu" skorupy była podawana na zimno. Szynkę taką podobno robią w zakładach Olewnika. Taką informację przynajmniej podaje mazowiecki oddział promocji.

OLEWNIK-BIS Sp. z o. o.
Świerczynek 10 A 
09-210 Drobin
Tel 24 267 46 00