wtorek, 5 maja 2015

Lista produktów tradycyjnych - smaki z Szydłowca

Dziś na "tapecie" produkty z najsmaczniejszej listy rodem z Szydłowca. 

Mamy więc dwie smakowite kiełbasy, kaszankę i pasztet. Wyrabiane są z mięsa wieprzowego ze świń naturalnego chowu. Istotny, jak zawsze, jest odpowiedni sposób przyprawiania i proces wędzenia w drewnie olchowym. 

Staropolska Szydlowiecka produkowana jest z mięsa od szynki i z golonki. Wędzenie,podzielone na dwa etapy. Pierwszy to suszenie na „zimnym ogniu” trwa około 2 godzin. Potem suszenie na „gorącym ogniu” to znów około 5 godzin. Kielbasa-szydlowiecka-pieczona-z-oczkiem na przekroju ma delikatnie różową z wyraźnym siwym oczkiem w środku walca. W procesie przygotowania Kaszanki-szydlowieckiej-z-watrobka-w-kostke-krojona najpierw gotuje się mięso, potem kaszę z przyprawami oczywiście w tej samej wodzie. Cebulę w plasterkach razem z pokrojoną w kostkę wątróbką wieprzową. Krew podgrzewa się by uzyskała ponownie płynną konsystencję.  Pasztet-domowy-szydlowiecki musi byc na tyle miękki by spokojnie go rozsmarowywac. Przyrządzany z trzech rodzajów mięsa: wieprzowego, wołowego i drobiowego. A pozostałe składniki to: wieprzowa wątróbka, słonina, warzywa, jajka oraz przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie i liście laurowe.


Wszystkie te produkty można kupic na ul. Słoneczna 18, oczywiście w Szydłowcu. Warto wybrac się na wycieczkę przy okazji najbliższego weekendu. Długiego lub krótkiego. Ale na pewno smacznego.