piątek, 19 stycznia 2018

Lin. Sardele. Masło


Przepis na lina znalazłam u pani Hani Szymanderskiej

Dodanie serdeli ciekawie podkreśla smak ryby. Sardela to nie sardynka proszę o tym pamiętac. Sardele są znacznie "szczuplejsze" od sardynek choc bardzo do siebie podobne. Najczęściej ukrywają się pod "pseudonimem" anchois (:)). 

Lin z sardelami

1,5 kg lina (sparzonego, sprawionego)
1 łyżka pasty sardelowej
6 filecików z sardeli
3 łyżki masła
2 duże cebule
sok z cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Liny nacinam na skos ostrym nożem. Nacięcia wypełniam pokrojonymi w paseczki sardelami. Cebulę obieram i drobno siekam. Masło (połowa) ucieram na pianę z cytryną i pastą z sardeli. Otrzymanym  w ten sposób masłem sardelowym smaruję brytfannę i układam w niej ryby. Posypuję cebulą i obkładam resztą masła. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekę około pół godziny. Podaję posypaną pietruszkę i sosem z pieczenia.

A ułożyłam je na obsmażanych sałatach rzymskich i upieczonych szalotkach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam. Przeczytam.