wtorek, 14 czerwca 2016

Mąka. Woda. Jaja

W pozycji "Kuchnia Polska. Mazowsze" opracowania pani Orłowskiej przykuły moją uwagę „Kluski francuskie”. Oryginalne podobno powinny byc z mąki krupczatki. Ja podaję jednak przepis z ww pozycji.

Kluski Francuskie


2 - 3 łyżki mąki
2 jaja
1 łyżka masła

sól


Ucieram masło z solą na pianę, dodać stopniowo po jednym żółtku. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masła i żółtek, posypuję mąką i delikatnie mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodac mąki. Zagotowuję osoloną wodę i wykładam kluseczki małą łyżeczką. Ja pozwalam sobie tutaj na wyciskanie a raczej wyciskanio-wylewanie z końcówki do rękawa cukierniczego.  Gotuję 2 - 3 min.