90% Polaków podaje kuchnię polską
jako ulubioną. Sprawa jest o tyle problematyczna, że kuchnia
narodowa jako taka nie istnieje, składa się bowiem z kuchni
regionalnych oraz kuchni „grup etnicznych” które historycznie na
ową kuchnię wpłynęły. Co więc takiego lubi 90% naszego
społeczeństwa? Kuchnie domowe regionów z których pochodzą oni i
ich rodziny oraz te potrawy, które zrobiły ogólnonarodową
„furorę”. Ni mniej ni więcej.
Warto więc abyśmy sięgnęli po
pozycję pani Szymanderskiej „Kuchnia Polska. Potrawy Regionalne”.
Przybliża nam ona bowiem ponad 1300 przepisów na
ponad 600 stronach ze wszystkich regionów Polski.
Książka podzielona jest tematycznie od morza do gór możemy więc
bez pośpiechu i bez problemu rozsmakować się w kuchni Śląska,
Mazowsza czy Podlasia. Do tego przejrzysty układ w klasycznych
podgrupach: zupy, dania główne czy desery a także świetne zdjęcia
autorstwa Katarzyny Derkacz –
Gajewskiej i Mariusza Gajewskiego wystylizowane przez wyżej
wspomnianą i Violę Skórczakowską. Autentyczność i nie
szablonowość przepisów gwarantują źródła ich pochodzenia:
regionalne jarmarki, festyny czy lokalne konkursy kulinarne na
których autorka pilnie je notowała. Tak więc poza znanymi
pozycjami w naszym menu możemy poznać np. mazowieckie mendrzyki a
także różnice regionalne w kiszeniu żuru, dodatkach do barszczu
czerwonego czy sposobie przygotowania karpia. Pozycja opatrzona jest
krótkim wstępem o rysach historyczno-kulinarnych poszczególnych
regionów oraz słowniczkiem nazw dań.
Książka, którą warto mieć w swojej biblioteczce.
Kuchnia Polska. Potrawy
Regionalne
Szymanderska Hanna
Świat Książki
2011
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam. Przeczytam.