wtorek, 18 czerwca 2013

Kuchnia a sprawa Polska czyli Potrawy Regionalne



90% Polaków podaje kuchnię polską jako ulubioną. Sprawa jest o tyle problematyczna, że kuchnia narodowa jako taka nie istnieje, składa się bowiem z kuchni regionalnych oraz kuchni „grup etnicznych” które historycznie na ową kuchnię wpłynęły. Co więc takiego lubi 90% naszego społeczeństwa? Kuchnie domowe regionów z których pochodzą oni i ich rodziny oraz te potrawy, które zrobiły ogólnonarodową „furorę”. Ni mniej ni więcej.

Warto więc abyśmy sięgnęli po pozycję pani Szymanderskiej „Kuchnia Polska. Potrawy Regionalne”. Przybliża nam ona bowiem ponad 1300 przepisów na ponad 600 stronach ze wszystkich regionów Polski. Książka podzielona jest tematycznie od morza do gór możemy więc bez pośpiechu i bez problemu rozsmakować się w kuchni Śląska, Mazowsza czy Podlasia. Do tego przejrzysty układ w klasycznych podgrupach: zupy, dania główne czy desery a także świetne zdjęcia autorstwa Katarzyny Derkacz – Gajewskiej i Mariusza Gajewskiego wystylizowane przez wyżej wspomnianą i Violę Skórczakowską. Autentyczność i nie szablonowość przepisów gwarantują źródła ich pochodzenia: regionalne jarmarki, festyny czy lokalne konkursy kulinarne na których autorka pilnie je notowała. Tak więc poza znanymi pozycjami w naszym menu możemy poznać np. mazowieckie mendrzyki a także różnice regionalne w kiszeniu żuru, dodatkach do barszczu czerwonego czy sposobie przygotowania karpia. Pozycja opatrzona jest krótkim wstępem o rysach historyczno-kulinarnych poszczególnych regionów oraz słowniczkiem nazw dań.

Książka, którą warto mieć w swojej biblioteczce. 





Kuchnia Polska. Potrawy Regionalne
Szymanderska Hanna
Świat Książki
2011

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam. Przeczytam.