
Od grudnia 2013 są jagodzianki zapisane również na Najsmaczniejszej Ministerialnej Liście i to wcale nie z warmińsko-mazurskiego a z Mazowsza.

Swoją drogą ciasto drożdżowe, choc dziś dietetycy "psioczą" na nie strasznie, jest idealnym ciastem slow foodowym. Sposób przygotowania jest prosty, ale wymaga sporo czasu i nakładu pracy. Zero pośpiechu. Wiadomo, że najważniejszym składnikiem kulinarnym jest właśnie czas.
Namiarów na jagodziankowe miejsce na Mazowsze trochę się naszukałam. Odkryłam, że "temat" w wykonaniu pani Zofii Kalinowskiej został wyróżniony w 2012 w konkursie na „Najlepszy Produkt Tradycyjny Wschodniego Mazowsza”. Potem to już zwykła detektywistyczna praca: Pani Zofia jest z Tchórznicy w powiecie sokołowskim. Ponieważ pani Zofia prowadzi gospodarstwo agroturystyczne z kuchnią regionalną to właśnie tam owe bułeczki drożdżowe z jagodami w sezonie można dostac....